Att växa tillsammans - 10 år med kollegialt lärande

askghsd

Tiden flyger fram och 10 år har redan gått sen Johan började på HiTest. Det är en imponerande lång tid som väcker nyfikenhet hos oss på nyhetsredaktionen. Vad har hänt och vilka drivkrafter har funnits på vägen? För att få veta mer har vi frågat 10-årsjubilaren Johan, och vår VD Michael, som har arbetat i snart 22 år på HiTest, om deras personliga bild av de senaste 10 åren.

 

- Johan, hur skulle du beskriva de 10 åren som gått och vad är det som drivit dig?

"Oj, det var ingen liten fråga! 10 år är nästan hela mitt yrkesverksamma liv och en stor del av mitt liv. Jag är inte samma person idag som jag var för 10 år sedan och känner att jag har växt som person och lärt mig mycket om vad det innebär att vara en bra konsult och kollega. Det är till stor del tack vare HiTest och den process för internutbildning och personlig utveckling som jag både deltagit i och varit med och byggt upp.

Det har inte alltid varit lätt. När jag ser tillbaka på den första tiden där jag fick chansen att ta en testledarroll redan första året. Det var tufft för mig att anpassa mig till yrkeslivet och förstå vad det innebär att ta ansvar för något annat än sig själv. Jag hade tur som hamnade på HiTest där vi arbetar för att förstå vad vi behöver utveckla hos oss själva för att lyckas i våra uppdrag. Tack vare den coachning och stöttning jag fick från mina kollegor så lyckades jag klara uppdraget och lärde mig massor om mjukvarutestning och hur man leder ett team.

Efter mitt första stora projekt och testledaruppdrag som varade i 4 år så har det sedan varit mycket variation, med många olika uppdrag. Det är också en av anledningarna till att jag stannat kvar i 10 år på samma företag. Om man hela tiden får chansen att jobba med nya spännande saker, samtidigt som ens kollegor stöttar och pushar en att utvecklas så ser jag ingen anledning att byta. Sen har de ekonomiskt fördelaktiga villkoren sporrat mig lite extra. Det har lönat sig för mig att engagera och anstränga mig.

I ett förhållandevis litet bolag som vårt så finns chans att påverka vilken riktning och ambitionsnivå man har på uppdragen man tar sig an. Det är jag väldigt tacksam för eftersom jag i perioder velat satsa på karriären och i perioder haft mycket på hemmafronten med giftermål och barn. Då har det varit fantastiskt skönt att kunna prata med Micke och välja ett uppdrag som jag känner är anpassat för min privata situation. 

Just nu är vi flera stycken på HiTest som jobbat tillsammans i flera år och jag känner att vi är en starkare grupp än någonsin. Efter flera år av att jobba med oss själva och hur vi kan bli bättre som konsulter så är vi trygga med varandra och pratar samma språk vilket är så otroligt kul. Just nu jobbar vi på att uppdatera processen för internutbildning i vårt “trainee”-program. Med en stabil grund att stå på så tror jag att vi är mer redo att växa än tidigare. Jag vet att det här är en uppdatering om mina 10 år på HiTest men jag skulle vilja passa på att slå ett slag för dig som läser det här och har rätt kompetens att söka till HiTest. Nu kör vi 10 år till!"

- Michael, VD på HiTest, kan du också berätta lite om de 10 år som gått sen Johan började på HiTest?

"Jag kan inte annat än instämma (med ett litet tillägg) till Johans "Nu kör vi 10 år till -minst!". Det har varit en fantastiskt spännande resa där jubilaren själv (Johan), har haft en otroligt brant utvecklingskurva under de här 10 åren. Johan är ett kvitto på att konceptet och kulturen vi har tagit fram med ständig personlig utveckling och kollegialt lärande funkar även i praktiken. Vi är numera 7 stycken eftertraktade konsulter som hjälps åt och engagerar oss i varandras utveckling och lärande. Det är något många bolag pratar om men det stannar oftast där.

Jag har i min roll som arbetsgivare blivit varnad av omgivningen under årens lopp att om medarbetare utvecklas för mycket så slutar de snabbare(?!). Det har visat sig vara precis tvärtom för oss. Ju högre kompetens hos HiTestaren, desto större lojalitet och långsiktighet blir resultatet. 

Vad gäller min största drivkraft under dessa 10 år så har det varit att bygga en stark kultur kring kunskap och samarbete mellan konsulterna. Det gör HiTest till en mycket stark spelare på marknaden. Det har sammanfattningsvis varit otroligt kul och spännande!

För mig känns det hoppfullt och tryggt att det funkar att satsa långsiktigt, trots den föränderliga tid vi lever i!